Рафаел Надал приключи груповата фаза от финалите на АТП с трета победа от три мача. Испанският тенисист продължи безгрешния си ход в Лондон след изтощителна битка срещу Давид Ферер, която спечели с 6:7 (2), 6:3, 6:4 след 2 часа и 37 минути.

Двубоят беше без значение за крайното класиране. Надал си гарантира първото място в групата още след втория кръг, а вчера стана ясно, че независимо от днешните резултати ще срещне в полуфиналите Новак Джокович. Ферер пък загуби шансове за следващата фаза след загубите от Анди Мъри и Стан Вавринка.

Надал започна вихрено мача, спечели 12 от първите 15 точки и поведе с 3:0 след два пробива. Ферер обаче на свой ред отговори с много силна серия. Втората ракета на Испания взе четири поредни гейма и поведе с 4:3.

Носителят на 14 титли от Големия шлем отново взе предимство, след като проби за 6:5 и получи шанс да сервира за спечелването на сета. Надал спаси четири точки за пробив, включително три поредни, преди да стигне до сетбол. Ферер обаче го отрази и след това се добра до тайбрек при петата си възможност да пробие.

Печеливш лоб и двойна грешка на Надал доведоха до два мини пробива и аванс от 3:0 за Ферер. Световният номер 7 не изпусна комфортния си аванс, за което помогнаха още няколко грешки от ракетата на съперника му. 

Битката продължи с пълна сила във втория сет. Надал спечели епично разиграване с 26 удара, за да стигне до точка за пробив при 3:2, но Ферер спаси подаването си и изравни. Все пак бившият номер 1, който минимизира грешките си, успя да пробие при 4:3 и след това да затвори сета при свой сервис.

На старта на третия сет Ферер спаси пет точки за пробив и оцеля в 14-минутния откриващ гейм. В осмия гейм Надал се измъкна от изоставане с 0:30, за да изравни - 4:4. След това той най-накрая проби Ферер за 5:4, след което при свой сервис приключи двубоя, за да запише 24-а победа от 30 мача срещу своя сънародник.

Последният полуфиналист в Лондон ще стане ясен по-късно тази вечер, когато в директен мач за второто място се изправят Анди Мъри и Стан Вавринка. Победителят ще срещне Роджър Федерер в спор за място на финала.

Дневник