Шампионът от "Ролан Гарос" Стан Вавринка разочарова британските фенове и уби надеждите на Анди Мъри да спечели за първи път финалите на АТП.

В директен мач за второто място в група "Илия Настасе" швейцарецът победи шотландеца със 7:6 (4), 6:4.

Вавринка се класира за полуфиналите в Лондон за трета поредна година.

В опит да стигне до първия си финал той ще се изправи срещу своя сънародник Роджър Федерер, който държи рекорда от шест титли в заключителния турнир на АТП, а в тазгодишното издание все още няма загуба.

В другия полуфинал се срещат световният номер 1 Новак Джокович и другият тенисист без загуба от началото на турнира - Рафаел Надал.

Вавринка и Мъри трябваше да се борят за първото място в групата, след като взеха по една победа срещу Давид Ферер и допуснаха по една загуба срещу Надал. В първия сет двамата размениха по един пробив и стигнаха до тайбрек. Мъри пропусна първия шанс за пробив при 1:1. Вавринка на свой ред пропусна да спечели подаването на съперника в следващия гейм, но все пак пръв проби за 5:3 и получи възможност да сервира за сета.

Мъри успя веднага да върне пробива и да се добере до тайбрек. В него шотландецът поведе с мини брейк за 4:2, но Вавринка спечели следващите четири точки, а с това и първия сет.

Във втората част швейцарецът проби още в първия гейм, а след това лесно го затвърди, печелейки 15 от последните 17 точки. Шампионът от "Ролан Гарос" се доближи до победата с втори пробив за 5:2.

Както и в първия сет, той се пропука, сервирайки за сета. Все пак при втората си възможност, при 5:5, Варинка сложи край на двубоя след 1 час и 54 минути игра. 

Дневник