Продадената само преди няколко дни БТК ще влезе като като собственик във футболния "Левски" с купуването на 13 милиона нови акции.

Това ще е основният резултат от първото общо събрание на акционерите след ерата на Тодор Батков. Събранието ще се проведе в зала 3 на НДК и на него ще имат право да присъстват и новите малки акционери, които участваха в дарителската кампания "Левски е твой".

Основните точки в дневния ред са осма и девета. Първо ще се приеме решение да отпадне на предимството на акционерите на "Професионален футболен клуб Левски" АД за придобиване на част от акциите от увеличението на капитала, съответстваща на досегашния им дял.

В девета точка се предвижда увеличаване на капитала от 30 669 974 акции на 43 669 974 акции с право на глас, или с 13 милиона акции. Всяка от тях ще е с номинал 1 лев. Новоиздадените акции ще се придобият по тяхната номинална стойност от нов акционер.

Според информация на "Дневник" този нов акционер ще е БТК, който от началото на сезона е спонсор с бранда "Виваком". Преди няколко дни компанията беше купена от Спас Русев.

Увеличението на капитала ще намали процентно дяловете на досегашните акционери в общото събрание и структурата на собствената. Това ще се отрази и на тези 10%, които феновете придобиха след продължителни усилия само преди дни.

Иначе дружеството не отчита печалба за 2014 г. и поради тази причина няма за се взима решение за разпределението ѝ. Очакват се промени в надзорния съвет на дружеството "ПФК Левски 1914", като се очаква място там да има и представител на новия акционер.

Дневник