Дузина кенийски атлети са щурмували тази сутрин централата на местната лекоатлетическа федерация в Найроби.

Те държат длъжностните лица като заложници и настояват хората от ръководството на федерацията да се оттеглят заради разразилия се скандал с прикриването на положителни допинг проби.

По информация на "Ройтерс" към обяд спортистите все още контролират сградата и държат заключени шефовете на федерацията. Те са опънали транспаранти, които гласят "Корумпираните да си отидат у дома" и "Времето ви изтече".

В момента Кения е разследвана от етичната комисия Международната федерация по лека атлетика (IAAF) за корупция. Очаква се това да е втората страна, която ще получи забрана за участие в международни състезания след Русия.

Освен обвиненията, че е изнудвала спортисти и треньори за пари, за да прикрива положителни допинг проби, кенийската федерация е заподозряна, че е присвоила сериозна сума от последния спонсорски договор с американския гигант "Найки".

Тази сутрин в 7.30 часа група лекоатлети са влезли в централата на кенийската федерация, призовали са персонала да напусне сградата и са се барикадирали вътре.

"Предприемаме обединени действия, за да вразумим ръководството на федерацията. Допинг скандалът и тъврденията в медиите за присвояване на пари от сделката с "Найки" посавят честните кенийски атлети под огромен риск да бъдат спрени от международно участие", заявиха от Професионалната асоциация на кенийските лекоатлети (ПААК).

Президентът на ПААК Уилсон Кипсанг, който е двукратен олимпийски шампион от Лондон 2012, потвърди, че атлетите, които са щурмували  централата, са от клона на ПААК в Найроби. "Твърде рано е да правил обширен коментар за техните действия. В контакт съм с тях и на този етап все още събирам факти", каза той пред "Ройтерс".

dnevnik.bg