Състезаващата се за Азербайджан Боянка Костова спечели златен медал и постави два световни рекорда на световното първенство по вдигане на тежести в Хюстън.

22-годишната българка триумфира в категория до 58 килограма.

Костова стигна до титлата, след като постави нов световен рекорд в двубоя - 252 килограма. Тя записа 140 килограма в изтласкването и 112 килограма в изхвърлянето, което също е нов световен рекорд.

Пловдивчанката изпревари китайката Мънжун Дън (245 кг) и Хсин-Чун Куо от Тайван (237 кг), за да грабне първи златен медал от световни първенства в кариерата си.

Докато се състезаваше за България, Костова стана олимпийска шампионка за девойки през 2010 г. През 2012 г. правата й бяха продаден на Азербайджан заедно с тези на Валентин Христов за общо 400 000 лева.

Под флага на Азербайджан Костова стана два пъти европейска шампионка - през 2012 и 2015 г. След олимпиадата в Лондон тя влезе в конфликт с тогавашния треньор на азерите Златан Ванев и две години и половина не се беше състезавала.

През април обаче стана европейска шампионка в Тбилиси с два европейски рекорда. Тогава нейният треньор Лъчезар Кишкилов заяви, че тя е можела отново да започне да се състезава за България срещу 20 000 лева, но от българската федерация не са дали парите. 

dnevnik.bg