Кубинецът Хосе Еухенио Солер Арате е новият старши треньор на българския национален отбор по бокс за мъже.

"Управителният съвет на нашата федерация взе това решение след дълга дискусия", заяви президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински пред БТА.

Арате е роден на 29 ноември 1981 година в Хавана. Той е магистър със специалност бокс от Университета в Хавана. Бил е заместник-директор на кубинската федерация и дългогодишен треньор в кубинския национален отбор.

"Хосе е добър специалист, работил е в националния отбор на първата боксова сила в света - Куба. Лично аз смятам, че след като искаме високи резултати, трябва да осигурим и треньор на световно ниво", добави той.

Арате и е работил с боксьори като двукратния световен шампион Хулио Сесар ла Крус Параса, който е избиран два пъти за най-добър боксьор на Америка, олимпийския шампион от Лондон 2012 Робейси Рамирес Карасана, непобедения в световните боксови серии Йосвани Бейтия Сото и др.

"Надявам се, че Хосе, работейки съвместно с българските треньори, ще създаде сплотен екип, което е предпоставка за добри резултати", каза още Инински.

България се представи неубедително на последното световно първенство, което се проведе Катар през октомври. Нито един от четиримата български участници не успя да достигне до четвъртфиналите в своите категории.

dnevnik.bg