Бившият собственик на ЦСКА Васил Божков е готов да се бори за спасяването на клуба, обявиха от пресслужбата на неговата "Нове холдинг". Бизнесменът "официално заявява желанието си да го оздрави", се казва в информацията.

Божков се появява на червения хоризонт за втори път в последните месеци. През лятото привърженици и ветерани на ЦСКА се срещаха с него в офиса му. Тогава бяха подадени документи за създаването на нов клуб - "ФК ЦСКА - София" EАД, който да тръгне от най-ниското ниво. Впоследствие обаче бизнесменът се оттегли с обяснението, че не иска да се получава раздединение в червената общност. А от пресслужбата му заявиха, че "с оттеглянето си... счита ангажиментите си към ЦСКА и привържениците му за приключени".

Сега от екипа на Божков се изказват критично за поведението на ръководството на ЦСКА. "През последните шест месеца катастрофалното състояние на най-титулования български футболен клуб ескалира до абсолютен хаос, предизвикан от липсата на реални действия за спасяването му.  Очакванията на милионите привърженици за възстановяване на любимия им отбор срещат единствено пожелателни и евентуални обещания. Стратегията за възраждане на ЦСКА до момента се изчерпва с хипотетични предложения и законово невъзможни комбинации."

Затова Божков заявява желанието си да оздрави клуба. "На първо време това изисква пълен и внимателен анализ на финасовото състояние и реалните задължения на дружеството", пише в съобщението. Следва и уточнението: "След изясняване на действителните параметри на ситуацията ще бъдат ясни и възможните решения за излизане от нея, ако такива все още съществуват."

Планът включва осигуряването на "финансиране за устойчиво развитие през следващите пет години, с което ЦСКА да се върне на заслуженото си място, а именно в елита на българския и европейския футбол".

От екипа на Божков припомнят, че той е доказвал отношението си към ЦСКА и привържениците му. "По време на неговото управление ЦСКА побеждаваше действащи европейски шампиони и беше най-стабилният във финансово отношение футболен клуб в България."

ЦСКА е в процедура по несъстоятелност, като наскоро за постоянен синдик беше назначена Дора Милева. При събранието на кредиторите преди месец временният синдик обяви, че дълговете са около 30 милиона лева.

От лятото водеща роля в клуба има Гриша Ганчев. До момента той организира две срещи с привържениците, като на първата на "Българска армия" призова феновете сами да изберат по кой път да тръгне ЦСКА. Резултатът беше почти единодушно настояване за спасението на сегашния клуб и отхвърляне на идеята за обединение с друг.

След като планът за преобразуването на ПФК ЦСКА АД във ФК ЦСКА се оказа в задънена улица заради отказа на БФС, голяма част от привържениците обявиха, че приемат идеята за обединение с друг клуб и подкрепиха Ганчев.

dnevnik.bg