Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели последното състезание във Формула 1 за 2015 г. - Гран при на Абу Даби.

Германецът записа трета поредна победа и приключи положително шампионата, в който отново не успя да се пребори с Люис Хамилтън за титлата. Англичанинът за трети пореден път зае второто място и завърши сезона със 17 подиума в 19-те състезания.

Розберг потегли от полпозишън и до края не изпусна първото място, печелейки една от най-убедителните си победи. "Мерцедес" пък постигна 11-ия си двоен успех през 2015 г.

"Състезанието в Остин беше най-лошият момент от сезона за мен. Оттогава се завърнах по-силен. За мен следващият сезон започва още утре. Нямам нужда от почивки", каза Розберг, който спечели шестата си победа в шампионата.

Германецът нямаше никакви проблеми на старта, а още до третата обиколка се откъсна със секунда и половина пред Хамилтън. Разликите се запазиха и след първите спирания в бокса.

Розберг реши да изтегли по-рано втория си стоп - в 33-ата от 55-те обиколки. Хамилтън избра алтернативна стратегия и реши да направи по-дълъг стинт с твърдите гуми, за да атакува първото място в края на състезанието.

Стратегията на англичанина обаче нямаше как да сработи. Той влезе в бокса в 43-ата обиколка, когато Розберг беше стопил над десет секунди. Хамилтън се върна на трасето с пасив от 13 секунди, но се доближи едва на 7.5 секунди от лидера. Страното беше, че той не сложи супер меките гуми, а отново заложи на твърдата смес.

"Моментът, в който Нико влезе рано в бокса, реши състезанието. Реших да остана по-дълго на трасето, защото ако бях спрял по-рано, гумите нямаше да издържат до края. Имаше твърде много обиколки, а и темпото ми не беше достатъчно добре. Може би да остана толкова дълго на пистата не беше най-доброто решение. Опитахме, но не се получи", каза Хамилтън.

Кими Райконен зае третото място и едва за трети път през сезона се качи на подиума. Съотборникът му във "Ферари" Себастиан Фетел се нареди четвърти, след като потегли от 15-ата позиция. 

Дневник