Изпълнтелният директор на ЦСКА Пламен Марков подкрепи плана за обединение с "Литекс" и бързо завръщане в А група. По думите му това е най-добрият от трите възможни варианта за бъдещето на клуба. Според него евентуално сливане по никакъв начин няма да създаде проблем с идентичността и историята на червените.

"На всички е ясно, че вариантите са три - оздравяване на сегашното дружество, започване от окръжните групи с ново или купуване на лиценз от клуб с професионален статут. Оздравяване на дружеството е практически невъзможно. Дори синдикът да намали дълговете, пак ще остане огромна сума. А относно дълга към НАП, трудно ще се намери човек, който да го погаси. Дори това да се случи, след това клубът тепърва трябва да се финансира, за да продължи дейността си", каза Марков в предаването "Спорт 7" по TV7.

Той е скептичен и за получаването на професионален лиценз за настоящото дружество. "Това е един много сложен въпрос, защото освен държавата като кредитор, на който ЦСКА дължи над 10 милиона лева, има и над 300 други кредитори. Това е един огромен обем от работа пред синдика. Дали той ще успее да се справи до март, не мога да бъда категоричен, но ми се струва, че това е трудно осъществимо."

Марков заяви, че Гриша Ганчев няма никакво намерение да се отказва от ЦСКА, а най-реалистично е евентуалното сливане с "Литекс" да стане през лятото. "Когато Ганчев намери за необходимо, ще го обяви. Аз не съм упълномощен."

"Всяко едно търговско дружество може да променя своето име и адрес. Ако сливането се осъществи, новият клуб ще се казва ЦСКА. Ако този клуб спечели титлата, тя няма да бъде първа, а ще е 32-ата", продължи Марков. 

"Почти всички клубове в България, включително водещите, са сменяли многократно своите имена. "Левски" и ЦСКА от основаването си са сменяли имената си по седем-осем пъти. Градовете в България колко пъти са си сменяли имената?"

"Учудвам се на някои наши фенове, които казват, че няма да припознаят такъв клуб със сливане. Ами ако се започне от "Г" група, това пак ще е нов клуб. Него ще го припознаят, а другият - не. Нали виждате, че има противоречие в самите твърдения."

Марков обвини Българския футболен съюз, че под натиск променя правилника си, за да бъде ощетен ЦСКА. "Нямам доказателства, но мисля, че има влияние, което цели унищожаване на ЦСКА. Вероятно идва от политически кръгове."

"На заседание на 22 юни футболният съюз промени член 15 от правилника. Сега клуб, който е загубил професионалния си лиценз, продължава по-нататъшното си участие от най-ниското ниво според седалището си. Досега тези клубове продължаваха участието си от най-високото ниво на аматьорския футбол."

"От тази година е променен и правилникът относно Купата на България. При предходни години винаги домакинстваше отборът от по-ниска група. И това е променено. Задавам риторичен въпрос: "Защо?" Нека зрителите сами си отговорят, без да им давам жокер."

Марков каза още, че е имало разговори за обединяване на усилията между Ганчев и Васил Божков, но не е постигнато споразумение. "Но ако се стигне до такова обединение, би било много добре за ЦСКА", допълни той.

Изпълнтелният директор обяви, че никой от настоящото ръководство не е обещавал оздравяване на настоящото дружество. "Казахме, че старият клуб има огромни задължения. Мнението на ръководството е, че не сме способни да пристъпим към тази крачка."

Дневник