„Екскурзията на федерацията по щанги до Хюстън струва 62 хиляди лева на държавата”, каза министърът на спорта Красен Кралев. Министерството на младежта и спорта ще спре финансирането на Федерацията ни по вдигане на тежести. Това обяви министър Кралев пред журналисти в София, предаде репортер на БГНЕС.

„Чувствам се разочарован от щангите. Там винаги има някой не разбрал, но истината е, че и без участието на световното първенство тези условни три квоти, които имахме за Олимпиадата, щяхме да си ги задържим. Друг е въпросът, че това, което аз лично чух от Аян е, че няма никакъв шанс за България да участва на олимпийските игри. Не знам защо тази тема пак се засяга в медиите, сякаш някой иска да оправдае екскурзията си до САЩ. Момчетата, които заминаха са били контузени предварително. Това не е сериозно отношение от страна на федерацията.

В правилника за олимпийските квалификации пише изрично – „Страна, която е с над девет души, независимо дали са виновни или не, не се допуска в участие на Олимпиадата. Това е ясно от пролетта, когато щангистите ни бяха заловени с този препарат. И не разбирам защо девет месеца се говорят безсмислени неща и се хвърлят несериозни тези в публичното пространство”, каза Кралев. От министерството в момента обмислят подпомагане на отделни клубове, които разполагат с перспективни състезатели. Кралев каза още, че е много разочарован от действията на Българската федерация по щанги и по-специално от това, че е заминала за Световното първенство в Хюстън с контузени състезатели. По неговите думи това е било безсмислена екскурзия, която е струвала на министерството около 62 000 лева.

„Вие смятате ли, че при това положение трябва да финансираме федерацията. Досега ги подкрепяхме. Направихме невъзможното наказанията на спортистите да бъдат намалени, но виждате какъв е резултатът. Не трябваше да карат контузени момчета да вдигат в Хюстън. Няма как да има подобно отношение. Направихме добрината да подкрепим участие на Световното, защото имаше някакъв шанс, ако бяха пратили здрави атлети, но не може да пращаш контузени състезатели. Ние не искаме да закриваме щангите, но те сами се закриват.

Ако продължим да инвестираме в този спорт то ще е директно в клубовете, където се развиват млади състезатели и се работи правилно. Решение на комисията в министерството ще излезе до края на декември месец. Сега се обявяват програмите за финансиране на всички федерации. Безумията, които продължават 40 години в щангите трябва да бъдат преустановени”, допълни още Кралев. /БГНЕС