Бившият защитник на "Манчестър юнайтед" Гари Невил е новият старши треньор на "Валенсия".

40-годишният англичанин подписа договор до края на сезона. Той ще замени на поста Нуно Санто, който се раздели с клуба по взаимно съгласие след загубата от "Севиля" в неделя.

Невил ще поеме официално отбора в неделя, а първият му мач начело на "прилепите" ще бъде домакинството на "Лион" в Шампионската лига на 9 декември. Той ще бъде старши треньор за първи път в кариерата си.

Неговият брат Фил Невил и испанецът Салвадор Марко ще водят "Валенсия" в предстоящия мач с шампиона "Барселона" на "Местая" в събота. Двамата досега бяха помощници на Нуно и се очаква да останат в щаба на новия старши треньор.

"Изключително съм развълнуван от възможността да бъда треньор на "Валенсия". Това е огромен клуб със страхотна история и репутация. От времето ми като играч знам колко страстни и отдадени са феновете на "Валенсия", каза Гари Невил.

Англичанинът е юноша на "Манчестър юнайтед", където прекара цялата си състезателна кариера. Той изигра 602 мача за "червените дяволи" и беше част от спечелването на 20 трофея, включително осем титли във Висшата лига, три пъти ФА къп и два пъти Шампионската лига.

Гари Невил прекрати кариерата си през 2011 г. и стана един от най-добрите анализатори на "Скай спортс". От 2012 г. той е помощник треньор в английския национален отбор. Невил ще запази позицията си в щаба на Рой Ходжсън.

"През цялата си кариера Гари Невил винаги е бил изключителен лидер както на терена, така и извън него. Той съчетава кариера на световно ниво като футболист с опит като треньор на високо ниво в националния отбор на Англия. Личните му качества бяха това, което ни убеди, че той е точният човек за поста", каза президентът на "Валенсия" Лайун Чан.

Братята Невил имат отлични отношения със собственика на "Валенсия" Питър Лим. През септември 2014 г. сингапурецът купи 50% от акциите на нискодивизионния английски клуб "Салфорд сити", които се държаха от Гари, Фил, Пол Скоулс, Раян Гигс и Ники Бът. Сега петимата бивши съотборници в "Юнайтед" притежават по 10%.

dnevnik.bg