Световното първенство по футбол да е с 40 отбора - тази идея обсъждат членовете на изпълнителния комитет на ФИФА на заседанието си в Цюрих. Тя е част от предложенията за задълбочени реформи в международната федерация.

Ако идеята бъде приета от изпълнителния комитет, тя ще влезе в сила за световното през 2026 г., съобщава Би Би Си. За целта не е необходимо да се чака одобрението на всичките 209 членове на ФИФА.

От световното първенство във Франция през 1998 г. броят на отборите беше увеличен от 24 на 32, колкото е и в момента. Разширяването на формата с още осем отбора ще означава повече мачове, което би довело до удължаването на турнира с около седмица.

От следващата година ще бъде увеличен и броят на отборите на европейското първенство. За турнира във Франция те ще станат 20 вместо досегашните 16.
Заседанието на изпълнителния комитет на ФИФА се развива часове след новите арести на високопоставени ръководители на организацията. Все още се очаква потвърждение на имената, но според "Ню Йорк таймс" това са двама вицепрезиденти на международната федерация. Става дума за президента на Конкакаф Алфредо Хавит от Хондурас и президента на Конмебол Хуан Анхел Напо от Парагвай.

dnevnik.bg