Изпълнителният комитет на ФИФА одобри пакета реформи, който беше предложен от независима комисия под ръководството на Франсоа Карар.

Сред най-важните предложения е разрастването на световното първенство с още осем отбора до 40 за изданието през 2026 г. и ограничението за ръководителите да заемат постовете си максимум три мандата от четири години (общо 12 години).

Предложенията все още не влизат в сила, тъй като ще трябва да бъдат одобрени на конгреса на ФИФА през февруари, когато ще бъде избран и нов президент. Това за разширяването на световното ще се дебатира допълнително.

"Тези реформи ще доведат до по-добро управление на ФИФА, повече прозрачност и по-добра отчетност", заяви временният президент на ФИФА Иса Хаяту, който заспа по време на пресконференцията вероятно в резултат на преминала наскоро операция.

"Те поставят началото на пътя ни към възстановяването на доверието във ФИФА като една модерна, професионална спортна организация", добави камерунецът.

Новите ръководители ще могат да заемат постовете си три мандата. Отпаднало е предложението за възрастова граница, тъй като се е възприело като дискриминационно. Те ще преминават през антикорупционни проверки преди заемането на постовете.

Политическите и управленските функции, които сега са съчетани в изпълнителния комитет, ще бъдат разделени.

Съветът на ФИФА, който ще замени сегашния изпълком, ще бъде отговорен за стратегическата посока на развитие на организация, докато генералният секретариат ще се грижи за оперативните и търговските действия в изпълнение на стратегията. Заплатите на президента и ключовите ръководители ще са публични.

Ще се увеличи присъствието на жените, като всяка от шестте континентални конфедерации ще трябва да излъчи поне по една представителка в съвета от 36 членове.

Засега не се взима твърда позиция по увеличаването на размера на световните първенства за мъже. Представителите на Азия и Африка на заседанието в Цюрих са подкрепили идеята. "Няма решение по това предложения, но то ще се обсъжда още", обявиха от ФИФА.

Дневник