Американската прокуратура повдигна обвинения на още 16 бивши и настоящи членове на ФИФА. Те са обвинение в корупция и финансови измами при продажбата на телевизионни и маркетингови права на турнири.

Сред тях са двамата най-важни футболни ръководители в Северна и Южна Америка - президентът на КОНКАКАФ Алфредо Хауит и президентът на КОНМЕБОЛ Хуан Ангел Напут. Шефовете на двете конфедерации бяха арестувани вчера в хотел в Цюрих.

Сред обвинените са и президентите на четири футболните федерации - Браян Хименес (Гватемала), Карлос Санчес (Боливия), Луис Чирибога (Еквадор) и Марко Поло дел Неро (Бразилия).

Другите действащи ръководители са генералният секретар на КОНМЕБОЛ Едуардо Делука, генералният секретар на федерацията на Гватемала Ектор Трухильо, неговият сънародник и член на изпълкома на ФИФА Рафаел Салгуеро и шефът на комисията за одит на боливийската федерация Ромер Осуна.

Останалите обвинени са Арел Алварадо (бивш член на федерацията на Парагвай), Рафаел Калехас (бивш президент на федерацията на Хондурас), Рейналдо Васкес (бивш президент на федерацията на Салвадор), Мануел Бурга (бивш президент на федерацията на Перу), Рикардо Тейшейра (бивш президент на федерацията на Бразилия) и Хосе Луис Мейснер (бивш генерален секретар на КОНМЕБОЛ).

"Тези хора корумпираха световния футболен бизнес за лични облаги. Те са изискали и получи 200 милиона щатски долара чрез съюзи със спортни маркетингови компании и са затваряли устата на конкурентите чрез системно плащане на подкупи и рушвети", заяви министърът на правосъдието на САЩ Лорета Линч на пресконференция тази вечер. 

"В момента работим за екстрадиране на арестуваните Алфредо Хауит и Хуан Ангел Напут в САЩ, както и за арестуването и екстрадирането на останалите обвинени, пребиваващи в други страни", каза още Линч.

На 27 май във връзка със същото разследване бяха арестувани още редица високопоставени служители във ФИФА. Това се случи два дни преди конгреса, на който Сеп Блатер получи пети пореден мандат като президент. Тогава американските власти повдигнаха обвинения на 14 души.

"Тогава казах, че е един добър ден за футболните фенове. Днес е още един добър ден. За съжаление добрите намерения са били заменени от алчност и лоши цели, а корупцията, която американското разследване разкри, цари от десетилетия. Целостта на финансовата система на САЩ е била нарушена от обвиняемите чрез насърчаване и прикриване на престъпни схеми. Този случай е едно от най-сложните провеждани някога финансови разследвания в целия свят", каза главният разследващ от ФБР Ричард Уебър.

От началото на разследването са повдигнати обвинения на общо 41 физически и юридически лица. От тях 12 души и две маркетингови компании вече са били осъдени, обяви Лорета Линч. "Всяко виновно лице, което сега е в сянка, няма да избяга от нашия фокус", закани се тя.

Заместник-директорът на ФБР Диего Родригес каза: "Това е само още една стъпка напред в усилията ни да изчистим футболното поле. Открихме нови доказателства за престъпна дейност от тези хора, чиято алчност е надделяла над здравия разум. Никой не е извън закона. Заедно с нашите партньори искаме да потвърдим обещанието си да изкореним корупцията във всичките й форми."

Дневник