"Рено" обяви официално завръщането си във "Формула 1" със заводски отбор през следващия сезон.

Президентът на френския автомобилен производител Карлос Гон съобщи, че придобиването на тима на "Лотус" вече е почти приключено.

"Най-важните договори бяха подписани. Придобиването на "Лотус" не е завършено, но ще бъде във възможно най-кратки срокове", каза Гон.

"Рено" ще участва във Формула 1 със собствен отбор за първи път от 2009 г., в края на която го продаде на люксембургския фонд "Джении кепитъл". Френската компания обаче остана в най-престижната автомобилна надпревара като доставчик на двигатели.

До решението за завръщане със заводски тим се стигна заради разрива в отношенията с "Ред бул". Този тандем спечели четири поредни световни титли между 2010 и 2013 г. От началото на 2014 г. обаче отношенията им се обтегнаха. "Ред бул" постоянно критикуваха своя доставчик на двигатели и публично го обвиняваха за спада в резултатите.

"Пред нас имаше две опции - да се завърнем изцяло или да напуснем. След детайлно проучване реших, че "Рено" ще бъде във Формула 1 през 2016 г.", допълни той.

Според източници на "Би Би Си" френският тим ще подпише договор с Формула 1 до 2024 г. "Последните данни, предоставени ни от главните заинтересовани страни, ни дадоха увереност да приемем това предизвикателство. Нашата амбиция е да печелим - дори ако това ще отнеме известно време", каза още Гон.

"Ред бул" ще остане с двигатели на "Рено", след като получи отказ от "Мерцедес" и "Хонда" и не успя да се договори с "Ферари". Австрийците обаче вече ще са само клиент на французите, а не заводски партньор. Освен това на двигателите ще бъде дадено друго име, за да се дистанцират от тима на "Рено".

Пилоти на френския отбор през следващия сезон ще са Пастор Малдонадо и британският дебютант Джолън Палмър. Двамата подписаха с "Лотус", докато придобиването на тима от "Рено" все още беше под въпрос. 

dnevnik.bg