ФБР разследва каква е ролята на президента на ФИФА Сеп Блатер в скандала с подкупите за 100 млн. долара, твърди Би Би Си.

Това е сумата, която е платила компанията за спортен маркетинг International Sport and Leisure, на бивши и настоящи служители на международната федерация. Според информацията сред получателите са бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж и бившият член на изпълнителния комитет Рикардо Тейшейра.

В замяна компанията е получавала изгодни договори за телевизионни и маркетингови права. Блатер, който беше начело на федерацията от 1998 г., отрича да е знаел за подкупите.

Според Би Би Си обаче ФБР разполага с писмено твърдение на Хавеланж, че Блатер е напълно наясно с раздаваните подкупи. Писмото е било включено в молбата за съдействие на ФБР към швейцарските власти.

Блатер беше отстранен от поста си за 90 дни, докато тече разследването на етичната комисия. Очаква се до около месец да бъде обявено окончателното наказание на швейцареца.

Миналата седмица американските власти със съдействието на швейцарските си колеги направиха нова серия арести на високопоставени ръководители във ФИФА, сред които и двама от вицепрезидентите на Блатер.

dnevnik.bg