Кирсан Илюмжинов, който временно се оттегли от президентския пост в Международната федерация по шахмат (FIDE), обяви, че ще заведе дело срещу финансовото министерство на САЩ.

В петък САЩ му забраниха да влиза в страната заради връзки с управлението на Башар Асад в Сирия. Като отговор Илюмжинов обяви 2016 г. за година на шахмата в САЩ, където е предвидено да се проведе и мачът за световната титла. Той обаче не може да влезе в страната заради забраната.

"Финансовото министерство на САЩ твърди, е материално съм поддържал сирийското правителство. Да, бил съм в Сирия, срещал съм се с Башар Асад, но сме обсъждали предимно въпросите за развитието на шахмата в страната, в частност въвеждането на шахмата като предмет в училищата", заяви Илюмжинов по време на спешното заседание на ръководството на FIDE в Атина.

"Противно на твърденията нямам каквито и да били търговски интереси в Сирия. Не оказвал и не помагат за посреднически услуги при покупката на нефт от която и да е държава, компания или частно лице", добави той.

Според вестник "Комерсант" на заседанието лидерите на световния шах били настроени за война със САЩ, която усложнила и организацията на мача за световната корона. Но в крайна сметка се успокоили, а Илюмжинов обявил желание да съди министерството в съд във Вашингтон за "уронване на достойнството и деловата репутация".

Освен това обявил 2016-а за година на шахмата в САЩ. Това означавало, че освен въпросния мач, страната ще получи и други международни състезания, като световното първенство по бърз шах и блиц, както и най-важните детско-юношески състезания.

dnevnik.bg