Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах заяви, че основната цел пред спортната общественост в момента е връщането на доверието към спорта.

Според него много атлети всъщност са жертва на лошо влияние, а аргументът им за употребата на допинг е фактът, че мнозина се разминават с наказания.

Изказването на Бах бе по повод текущия скандал в световната лека атлетика, който доведе до изключването на всички руски лекоатлети и организации от международната федерация. Вследствие на това те ще пропуснат олимпийските игри в Рио догодина, което президентът на МОК смята за огромна загуба за спорта и феновете.

"Да, това са трудни времена за спорта. Но това е и възможност да възвърнем доверието на обществото чрез радикални мерки и реални санкции", заяви Бах.

"Като олимпийски медалист (по фехтовка) случващото се в някои спортове ме разстройва. Тъжно за мен като бивш спортист е, че подобни скандали подронват авторитета на много чисти състезатели. Състезатели, които се трудят неуморно всеки ден, следват мечтите се, а накрая са посочвани с пръст и заклеймявани", каза още германецът.

"Трябва да направим всичко възможно да предпазим тези милиони чисти атлети по целия свят. В името на спорта трябва да ги предпазим от допинга и съмненията за уредени състезания. А това може да стане само със строги и неизбежни наказания за провинилите се."

"МОК отдавна създаде специален фонд от 20 млн. долара за борба с допинга. Освен това международните инвестиции за борбата със забранените субстанции надвишават 500 млн. долара, а годишно с тях се правят около 250 000 допинг тестове, отделно има и други инициативи в тази насока. МОК има нулева толерантност към всякакъв вид манипулация и корупция", завърши президентът на олимпийското движение. 

dnevnik.bg