България гледа с надежда към Лозана, където очаква до часове да бъде обявена за домакин на световното първенство по волейбол през 2018 г. съвместно с Италия. Решението ще бъде взето на заседание на ръководството на международната федерация (FIVB).

"Има няколко кандидатури, сред които са тези на Русия, Аржентина и Полша. Нашите очаквания са да спечелим", каза изпълнителният директор на федерацията Станислав Николов за "Дневник".

В Лозана са министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на българската федерация (БФВ) Данчо Лазаров и единият от вицепрезидентите му Иван Тодоров.

Ако България спечели, това ще е най-голямото първенство, на което е била домакин от близо половин век. През 1970 г. страната организира световното по волейбол, когато националният отбор злощастно изпусна титлата след паметен финал с ГДР.

Кандидатурата

България и Италия отново издигнаха съвместна кандидатура, след като успешно организираха европейското тази есен. За световното единствената разлика е, че домакин на финалите ще е Италия.

Българската федерация е предложила четири града - София, Пловдив, Варна и Русе, където вече има изградени зали за над 5000 зрители.

При скорошното си посещение в столицата президентът на FIVB Ари Граса каза, че е получил уверението на министър-председателя Бойко Борисов, че страната може да направи отлична организация.

"Виждам, че имате невероятна публика, невероятен отбор и четири нови зали. България отговаря на всички условия, за да се кандидатира да приеме първенството през 2018 г. Ентусиазмът на публиката ме кара да се чувствам все едно съм в моята родина Бразилия. В България правите красиви неща и трябва да ги покажете на света. Не става въпрос само за пари. Полша организира отлично последното световно първенство, но трябва да се даде шанс и на други държави", казал Граса на Данчо Лазаров.

Съперниците

Според неофициална информация световното искат да вземат също Аржентина, Русия, Полша и Катар. Поляците бяха домакини през 2014 г., когато поставиха нови стандарти за провеждането на първенство от подобно ниво. Възможността отново поляците да организират турнира обаче изглежда малка, а и те очакват да получат финалите на Световната лига.

Русия е предложила своеобразен "сибирски" вариант за домакинството си, което не се е приело добре. Отделно страната вероятно ще предпочете да насочи усилията си към световното по футбол.

Така поне на пръв поглед България и Италия се очертават като фаворит.

Дневник