България получи домакинството на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. Страната ще организира турнира съвместно с Италия.

Решението е взето на заседание на ръководството на международната федерация (ФИВБ) в Лозана. Там присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, президентът на българската федерация (БФВ) Данчо Лазаров и единият от вицепрезидентите му Иван Тодоров.

България ще е домакин на световното за втори път след 1970 г. Тогава националният отбор стигна финала, но загуби паметния мач с ГДР, след като водеше с 13:5 в петия гейм.

За първи път в историята на турнира той ще се проведе в две страни. България ще приеме мачове в София, Пловдив, Варна и Русе, а финалите ще са в Италия.

"Този факт е следствие на едногодишните усилия на Българска федерация по волейбол, които днес се увенчаха с успех. Искам да подчертая, че специална роля за спечелване на домакинството изигра и категоричната подкрепа на българското правителство."

"Сега ни чака много работа до 2018 година, но аз съм сигурен, че ще се справим, така както се справихме с европейското първенство. Това е голям ден за българския волейбол и аз поздравявам всички почитатели на волейбола, състезатели, треньори и деятели", каза Лазаров, цитиран от сайта на федерацията.

На 15 януари 2016 г. в Лозана ще бъде обсъдена формулата за провеждане на световното първенство. Засега е ясно, че тя ще е еднаква за мъжете и жените.

България и Италия бяха домакини на Евроволей 2015 и оставиха добри впечатления. "Европейското първенство беше много успешно, но сега ни предстои още по-голямо събитие - едно от най-значимите в спортната ни история. Това е голямо предизвикателство, но и отлична възможност", каза Кралев, цитиран от сайта на ФИВБ.

Световното остава в Европа за трети път, след като през 2010 г. беше в Италия, а през 2014 - в Полша. Преди това през 2006 г. домакин беше Япония, като тогава българският отбор спечели бронзовите медали.

Преди година поляците вдигнаха много високо летвата като домакини с отлична организация. Всичките 103 мача бяха посетени от рекордните над половин милион зрители, припомнят от ФИВБ.

dnevnik.bg