Финансовата прокуратура във Франция е започнала разследване на спорното решение световното първенство по лека атлетика през 2021 г. да се даде на американския град Юджийн.

През април Юджийн в щата Орегон, който има силни връзки с компанията за спортна екипировка "Найки", получи домакинството на първенството без надпревара. Решението шокира шведския Гьотеборг, който подготвяше своята кандидатура.

Бившият президент на международната федерация Ламин Диак вече е разследван във Франция заради корупция, докато редица други ръководители в IAAF са разпитвани от френската полиция и Интерпол.

"На този етап не могат да бъдат направени каквито и да е изводи", заяви говорител на прокуратурата, като уточни, че разследването е започнало на 1 декември.

"Приехме, че има въпроси, които трябва да бъдат проверени", добави той.

Организаторът на атлетическите състезания в Юджийн все още не е бил разпитван, но обяви, че ще окаже пълно съдействие.

"Предложението на Юджийн отговаря на етичните и правните стандарти за организация, представяне и защита според разпоредбите на IAAF", се казва в съобщение на "Трактаун САЩ".

"Ние се гордеем с достойнствата на на нашата кандидатура и вярваме, че качеството й беше водещият фактор при решението за домакинството през 2021 г.", допълват оттам.

Юджийн ще е първият град в САЩ, който ще домакинства световно първенство по лека атлетика. Градът загуби надпреварата с Доха за шампионата през 2019 г. Следващото първенство ще е в Лондон през 2017 г.

dnevnik.bg