Бившето крило на "Ливърпул" Луис Гарсия сподели пред българските медии, че най-важното, за да успее един футболист, е да се наслаждава на играта.

Испанецът е в България като част от "турнето" на купата на Шампионската лига, което ще премине през София, Бургас и Варна.

Преди десет години Гарсия бе част от състава на "мърсисайдци", който сътвори един от най-големите обрати в историята на най-комерсиалния клубен турнир. Воденият от Рафаел Бенитес тогава тим изоставаше във финала на надпреварата през 2005 година с 0:3 срещу "Милан" на полувремето. След почивката обаче английският тим стигна до равенство в редовното време, а впоследствие спечели след дузпи ценния трофей.

Гарсия призна, че всичко случило се тогава все още е като сън и вече не помни ясно много от случилото се в Истанбул. Той сподели, че тимът му е спечелил просто защото е нямал какво да губи.

"Много приятели и познати ми казаха, че на почивката са си тръгнали и е трябвало да се върнат след това. Беше просто магия. Не мога да го опиша или обясня. Просто съдба. Две години по-късно "Милан" не победи на финала. Просто така е било писано", сподели бившият футболист.

"За да успееш във футбола, трябва да се забавляваш. Трябва да харесваш това, което правиш, и хората, с които го правиш. Не можеш просто да си кажеш: ще бъда топ играч. Разбира се, трябва да работиш здраво и да имаш високи цели, но не трябва да забравяш за удоволствието от играта", каза Гарсия.

Той бе един от малкото европейски играчи, които взеха участие в първия сезон на футболното първенство на Индия. Той сподели, че преминаването на футболните граници е логичното развитие на футбола. Европа и Южна Америка са най-футболните континенти, но не всичко започва и свършва с тях, смята бившият футболист.

В тази връзка той разкри, че е щастлив, че дори след края на кариерата си има възможност да пътува до места като България, които не е посещавал, и има възможност да си комуникира с фенове от целия свят и да популяризира футбола. 

dnevnik.bg