Спортният арбитражен съд (CAS) остави в сила временното отстраняване на Мишел Платини от футбола за 90 дни, но нареди на ФИФА да не го удължава с още 45 дни.

Така последната инстанция в спортното правораздаване частично отхвърли жалбата на президента на УЕФА за вдигане на наказанието му. Но и постави краен срок за решаването на съдбата му.

Това решение означава, че французинът ще може да участва в изборите за президент на ФИФА през февруари, ако не му бъде наложено окончателно наказание. Временното отстраняване от три месеца ще изтече на 5 януари.

Съдиите по делото прецениха, че остатъкът от почти месец до изтичането на наложеното от етичната комисия на ФИФА наказание не нарушава правата на Платини.

Представителите на ФИФА са изтъкнали при изслушванията на 8 декември, че ще вземат окончателно решение по случая преди изтичането на настоящата санкция. Възможно е Платини да бъде отстранен от футбола за няколко години. Етичната комисия ще се събира следващата седмица.

"Панелът прецени, че евентуалното удължаване на наказанието ще представлява несправедлива рестрикция спрямо правата на Мишел Платини, ще му нанесе непоправима вреда и ще наруши баланса на интересите", се казва в решението на съда.

Платини е отстранен от етичната комисия заедно с президента на ФИФА Сеп Блатер, тъй като е получил нерегламентирано плащане на 2 милиона швейцарски франка през 2011 г. И двамата отричат да са нарушили нормите.

Дневник