До първия съдийски сигнал на европейското първенство по футбол остават 181 дни, а днес 24-те финалисти ще разберат своите съперници в груповата фаза на шампионата във Франция. Жребият стартира в 19.00 часа в Париж и ще бъде предаван пряко по БНТ HD и в сайта на УЕФА.

В първенството ще участват шест носителя на трофея - действащият шампион Испания, Германия, Франция, Италия, Чехия и Русия. Дебютиращите отбори са пет - Словакия, Албания, Уелс, Северна Ирландия и Исландия.

Останалите финалисти са Англия, Португалия, Белгия, Швейцария, Австрия, Хърватия, Украйна, Швеция, Полша, Румъния, Унгария, Турция и Ирландия.

Как ще протече жребият:
23 отбора са разпределени в четири урни. Франция автоматично заема първата позиция в група А като домакин. Отборите ще бъдат разделени в шест групи. Първо ще се теглят отборите от първа урна, а след това последователно от четвърта, трета и втора. За осминафиналите ще се класират първите два тима от шестте групи и четирите с най-добри показатели от завършилите на трето място. 

Схема на турнира:
В осминафиналите победителите от групи А, В, С и D със сигурност ще срещнат някой от четирите тима, завършилите на трето място. Победителят от група Е ще играе с втория от група D, а спечелилият група F ще има за съперник втория от група Е. Ще има и два сблъсъка между тимове, финиширали на втора позиция - между тези в групи А и С и тези в групи В и F. 

Наградният фонд:
Финалистите на Евро 2016 ще си разпределят 301 милиона евро. Преди четири години в Полша и Украйна, когато отборите бяха с осем по-малко, наградният фонд беше 196 милиона, а четири години по-рано в Австрия и Швейцария - 184 милиона. 

Всички финалисти във Франция ще получат гарантирано по 8 млн. евро. За всяка победа в групата се прибавя 1 млн. евро, а при равенство - 500 хил. евро. Класиране на осминафиналите носи 1.5 млн. евро. Тимовете във финалната осмица ще получат по още 2.5 млн. евро, а достигналите до полуфинали - по още 4 млн. евро. 

Бъдещият европейски шампион ще заработи още 8 милиона, а вицешампионът - 5 милиона. Това означава, че спечелване на титлата с три победи в груповата фаза ще донесе 27 милиона спрямо 23.5 милиона през 2012 г. 

Дневник