Швейцарските власти разглеждат 133 подозрителни финансови транзакции, свързани с избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г., обявиха от главната прокуратура на Швейцария.

Това е с 30 повече, отколкото бяха отчетени през август. Властите в Швейцария разследват избора на Русия 2018 и Катар 2022 по подозрения в корупция и пране на пари. Паралелно разследване водят и властите в САЩ.

"Тези доклади са свързани с продължаващи криминални процедури около разпределянето на домакинствата през 2018 и 2022 г.", заяви говорител на швейцарската прокуратура в имейл до "Ройтерс". Тя обясни, че  данните за съмнителни дейности са дошли от местната Комисия за разследване на пране на пари.

Швейцарският съд действа в кооперация с американските власти, като се е съгласил да сподели с прокуратурата в САЩ банкова информация по пет случая. Информацията обаче все още не е преминала в американски ръце, тъй като титулярите на сметките обжалват.

Имената на титулярите на сметките, участниците в транзакциите и размера на парите на този етап не се разкриват.

От май досега американската прокуратура повдигна обвинителни актове на 27 висши футболни ръководители, а още 12 души и две маркетингови агенции бяха осъдени.

Обвинителният акт на министерството на правосъдието на САЩ показва, че т.нар. конспиратори са направили преводи в най-малко две базирани в Цюрих банки - Bank Julius Baer и швейцарския клон на израелската банка Bank Hapoalim BM.

В същото време големите швейцарски банки UBS и Credit Suisse разкриха, че са получили запитване за информация за определени хора и структури, свързани с ФИФА, и че оказват съдействия по случая. 

Дневник