България ще отдели 5 милиона евро за световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г. от общо 15 милиона, които трябва да бъдат платени на международната федерация.

България и Италия получиха домакинството миналата седмица като следствие и от доброто им сътрудничество по време на европейския шампионат през октомври.

Българската страна е поела ангажимента да плати 5 милиона евро, а италианската 10 милиона, каза за "Дневник" спортният министър Красен Кралев.

"Това е таксата за международната федерация. Италия плаща повече, защото ще домакинства на финалите. Ние поемаме само тази част, както е според нашия правилник за приемане на домакинства", каза Кралев, който присъства в Лозана при определянето на домакина.

Според наредбата за финансово подпомагане на домакинства на ММС сумите могат да бъдат изразходвани за заплащане на такса към международната федерация, допингов контрол, медицинско обслужване, охрана, съдийски такси, наем на зали и евентуално закупуване на спортно оборудване.

Веднага след избора президентът на италианската волейболна федерация обяви, че очаква първенството да струва 20 милиона евро.

Кралев заяви, че ако има други разходи, те трябва да бъдат поети от Българската федерация по волейбол. От там още не са отговорили колко очакват да струва световното на въпроса, който "Дневник" зададе миналата седмица.

Международната федерация ще продава телевизионните права. Засега не е ясно къде ще отидат приходите от билети.

България ще домакинства две групи по шест отбора, след което във втората фаза ще останат още две групи по четири отбора.

Спортният министър уточни, че средствата ще бъдат изплащани на траншове, за да не тежат на бюджета в една определена година. А 2018-а се очертава тежка, тъй като ще има и световно първенство по художествена гимнастика, и по гребане.

През тази година ММС даде за съдомакинството на европейското първенство в София и Варна малко над 800 хиляди лева.

Дневник