Българската федерация по вдигане на тежести е освободила всичките си петима служители, тъй като не са получавали заплати от три месеца. Оганизацията е със спряно финансиране, а телефоните й са откачени.

В момента федерацията обжалва глобата от 500 хиляди долара, която беше наложена от международната федерация заради скандала с 11-те положителни допинг проби в националния отбор. Наскоро управляваната от Колев организация загуби едно дело в Лозана, в което обжалваше наказанията на състезателите от по девет и 18 месеца.

"Не може да няма такова наказание, а да има такава огромна глоба. Според римските закони "едно провинение - една глоба". При нас има едно провинение и три глоби. Не се надявам, че кой знае какво ще стане, но сме длъжни да опитаме. Това е битка вече", каза Колев на пресконференция днес.

Едва след приключването на делото в Лозана ще се мисли за наемане на нови служители. Колев заяви, че иска с тях след 1 януари да вдигне спорта на крака.

Колев нападна международната федерация по вдигане на тежести и обвини президента й Тамаш Аян в изнудване. Аян му бил казал, че иска глобата да бъде платена - можело и разсрочено, а ако българската федерация го направела, щял да осигури една квота за Рио 2016. Шефът на световните щанги искал и  България да изпрати отбор на световното в Хюстън, но да е съставен от състезатели, които нямат шанс за добро представяне, защото "какво ще кажат другите".

"Това е чиста проба рекет от страна на Аян. Ние няма как да съберем тази сума. Ако глобата е в порядъка на 150 хиляди долара, мисля ще можем да се справим. Но половин милион е прекалено много. Надяваме се КАС да вземе предвид всички наши доводи, защото в един момент сме наказани три пъти за едно и също провинение", коментира председателят на УС на БФВТ Георги Михайлов.

Колев обяви, че спортният министър Красен Кралев е бил "подведен от зложелатели" да спре финансирането на федерацията. Той изрази и недоволство, че не е бил поканен на срещата между Кралев, Аян и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. "Тогава щях да попитам Аян очи в очи какви са тези нерегламентирани предложения, които ми прави", каза още Колев.

Според него вината за положителните проби е изцяло във фирмата доставчик и собственика й Марио Маринов. По думите му никой не се е заел сериозно със случая. "Нито полиция, нито прокуратура. Всички скачат срещу федерацията. Защо? То е доказано, че не сме знаели, че тази съставка е вътре. Нито има фактури откъде го е взел (препарата). Казва, че от Китай. Дава в полицията някаква фактура, която е с давност 10 години", каза още Колев.

Президентът на БФВТ обвини и състезателите, които пътуваха за световното, но отказаха да вдигат заради контузии. По думите му те са искали да си направят ексурзия.

Дневник