Дисциплинарната комисия към БФС извади "Литекс" от А група с единодушно решение.

Четирикратният шампион на България ще трябва да плати и глоба от 20 хиляди лева заради напускането на терена в края на първото полувреме на мача срещу "Левски" на стадион "Георги Аспарухов" в събота.

Президентът на "Литекс" Трифон Попов заяви пред дисциплинарната комисия, че е наредил на главния мениджър Стойчо Стоилов да извади отбора. За това е глобен с 15 хиляди лева.

Ловешкият клуб има седемдневен срок да обжалва пред апелативната комисия.

"Това беше единственото възможно решение според разпоредбите на чл. 28 от дисциплинарния правилник", заяви председателят на дисциплинарната комисия Юрий Кучев.

Въпросният член казва, че при напускане на терена от група състезатели или от целия отбор, довело до прекратяване на срещата, отборът се изважда от групата, а на футболния клуб се налага имуществена санкция в 20 хиляди лева.

Тъй като напускането не е самоволно от страна на играчите, за тях глоба (по 2500 лв. на човек) и наказания (спиране на правата за една година) няма.

Заместник-председателят на Дисциплинарната комисия Георги Камишев каза в неделя, че "няма шанс "Литекс" да бъде изваден". "Трябва да се прочете добре ал. 1 от чл. 28 на Дисциплинарния правилник. Изваждането на клуб от А група е само в случаите, когато състезателите тръгнат сами да напускат или целия отбор", заяви тогава той пред БНТ.

Сега спортно-техническата комисия трябва да се произнесе какво става със спечелените от "Литекс" точки до момента през сезона, в коя група ще играе догодина и дали ще продължи участието си в полуфиналите за Купата на България. Трябва да се прецени и колко отбора ще изпаднат от А група.

При това положение елитната група остава с девет отбора, а всеки кръг ще се играят по четири мача, като един състав ще почива. До края на сезона остават 16 кръга.

Наказанията идват като резултат от скандалното приключване на мача с "Левски". В 43-ата минута при 1:0 за гостите съдията Георги Йорданов показа втори червен картон на "Литекс" и отсъди дузпа за "Левски". Тя не беше изпълнена, тъй като ловешките играчи си тръгнаха.

"Левски" е наказан да затвори сектор Б за два мача заради сбиването на сините фенове с полицията в Ловеч в края на срещата от четвъртфиналите за Купата на България. След като санкцията бъде изтърпяна, сините ще трябва да играят и пред празни трибуни в един мач заради хвърлен камък по дежурния делегат на двубоя с "Литекс" за първенство.

Това значи, че през пролетта в мачовете срещу "Монтана" и "Пирин" сектор Б ще е затворен, а срещу "Берое" целият стадион ще е празен.

Сините ще трябва да платят и общо 14 хил. лева глоби.

dnevnik.bg