Министерството на правосъдието на Швейцария е замразило милиони швейцарски франкове по 12 сметки, свързани с ФИФА. Говорителят на министерството Фолко Гали обяви, че става въпрос за осемцифрена сума.

Швейцарските власти действат в кооперация с американската прокуратура, която повдигна обвинения в корупция и пране на пари на 41 високопоставени футболни ръководители и маркетингови фирми.

САЩ са поискали от швейцарските си колеги документите за 50 сметки в 10 швейцарски банки, по които се предполага, че са минавали разследваните преводи.  "Поискаха да замразим 12 от тези сметки", обясни Гали, цитиран от "Ройтерс".

Замразяването на сметките идва само един ден, след като прокуратурата във Франкфурт поискали от Швейцария да помогне при разследването на съмнително плащане, свързано с домакинството на Германия на световното първенство през 2006 г.

"На този етап министерството на правосъдието на Швейцария не е получило никакви други искания за административна помощ, свързана с ФИФА", каза Гали.

Междувременно в началото на тази седмица швейцарските власти обявиха, че разглеждат 133 подозрителни финансови транзакции, свързани с избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г. Паралелно разследване се води и от САЩ.

Днес пък ще се състои изслушването на президента на ФИФА Сеп Блатер пред етичната комисия. Президентът на УЕФА Мишел Платини също трябваше да бъде изслушан, но отказа да се яви, защото по думите му действията срещу него са "изцяло политически".

В момента двамата изтърпяват временно наказание по 90 дни, което изтича на 5 януари. Тепърва ще се вземе окончателно решение дали ще бъде наложена по-сериозна санкция.

Блатер и Платини са разследвани заради скандала с хонорар на французина, преведен от швейцарския му колега. Плащането от два милиона швейцарски франка е било осъществено през 2011 г. за работа, свършена от президента на УЕФА през периода 1999 - 2002 г. Те твърдят, че са имали  устно споразумение.

dnevnik.bg