Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини получиха осемгодишна забрана да се занимават с всякакви футболни дейности.

Решението е на независимата етична комисия на ФИФА, а наказанието влиза в сила незабавно. В допълнение Блатер е глобен с 50 000 швейцарски франка, а Платини - с 80 000.

Двамата са признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите.

Те нямат право да изпълняват каквито и да било административни, спортни и други футболни функции както на международно, така и на национално ниво.

Блатер и Платини са наказани заради "нелоялно плащане" на французина, извършено от швейцарския му колега. Сумата от два милиона швейцарски франка е била преведена на президента на УЕФА през 2011 г. за работа, свършена от него през периода 1999 - 2002 г. Тогава той беше технически сътрудник на ФИФА. Двамата твърдяха, че са имали устно споразумение за  плащането, но етичната комисия не прие този  довод.

79-годишният швейцарец и 60-годишният французин са имали писмен договор от 25 август 1999 г. "В него няма никакво правно основание за оторизиране на подобно плащане. Нито в писмената си защита, нито в личното си изслушване пред комисията г-н Блатер не успя да покаже друго правно основание за извършването на това плащане. Неговото твърдение, че е имало устно споразумение, беше прието като неубедително и беше отхвърлено", се казва в официалното становище на комисията.

Доводите на Платини, който предаде само писмена защита и отказа да се яви на личното си изслушване пред комисията, също са отхвърлени.

Комисията обяви, че срещу двамата най-висшестоящи ръководители във футбола не са намерени доказателства за нарушение на точка 21 от етичния кодекс на ФИФА (подкупи и корупция). Те обаче са признати за виновни по четири други параграфа -  предлагане и приемане на подаръци и други облаги (т. 20), конфликт на интереси (т. 19), нарушение на правилата за лоялност (т. 15) и на правилата за ръководство (т. 13).

Наказанието слага окончателен край на 17-годишното, изпълнено със скандали и съмнения за корупционни практики, управление на Сеп Блатер, както и на амбициите на дългогодишната му дясна ръка Мишел Платини да се кандидатира за президент на ФИФА.

dnevnik.bg