Отстраненият от футбола за осем години Сеп Блатер отново се обяви за жертва и заяви, че е бил наказан без причина от етичната комисия.

79-годишният швейцарец ще обжалва пред апелативната комисия на ФИФА, спортния арбитражен съд в Лозана и съда в Швейцария.

"Не се срамувам. Съжалявам, но не се срамувам. Съжалявам, че все още съм боксова круша. Съжалявам за футбола. Съжалявам за организацията, на която служа със сърце и съвест в продължение на 41 години. Съжалявам за екипа от над 400 човека, който работи във ФИФА. Те са работили добре и продължават да работят добре. Съжалявам за себе си и за начина, по който бях третиран", каза Блатер на извънредна пресконференция.

"Срамувам се от действията на тази комисия, защото ме наказват без доказателства. Не можеш да осъдиш някого без основателна причина. Сега аз съм отстранен, г-н Платини също, но това не означава, че всичко е свършило. Днес в началото бях много тъжен, но вече не съм. Сега съм готов за битка", допълни швейцарецът.

Блатер и Платини са наказани заради "нелоялно плащане" на французина, извършено от швейцарския му колега. Сумата от два милиона швейцарски франка е била преведена на президента на УЕФА през 2011 г. за работа, свършена от него през периода 1999 - 2002 г. Тогава той беше технически сътрудник на ФИФА.

Двамата твърдяха, че са имали устно споразумение за плащането, но етичната комисия не прие този довод. Те бяха признати за виновни в конфликт на интереси, невярно счетоводство и отказ за сътрудничество на разследващите.

"Ще се боря за себе си и за ФИФА. Наказан съм за осем години, но за какво? Те нямат право да действат срещу президента. Президентът може да бъде освободен от длъжностите си само от конгреса на ФИФА. Аз оставам президент, докато на следващия конгрес, когато ще бъде избран нов, не бъда освободен от длъжност", заяви Блатер.

Той твърди, че двамата с Платини са имали "т.н. устна договорка или джентълменско споразумение". "То беше направен през 1998 г. във Франция, точно след световното  първенство. Г-н Платини искаше да работи за ФИФА и поиска 1 млн. франка. Казах му, че можем да му платим една част сега и остатъка после. Това, което ме учудва сега, е, че комисията по етика отричат съществуването на такова споразумение", обясни отстраненият президент на ФИФА.

Швейцарецът твърди, че за споразумението са знаели всички ръководители във ФИФА и УЕФА. "То беше косвено потвърдено на две заседание на изпълнителния комитет на УЕФА - в Швеция и в Цюрих през декември 1998 г. Хората са потвърдили, че такава дискусия се е състояла. Те могат да си спомнят за нея. Следователно имаме доказателство, че това споразумение не е известно само на мен и Платини. То премина през финансовата комисия, изпълнителния комитет, комисията по контрол на ФИФА и конгреса."

"Г-н Платини и аз бяхме разпитвани поотделно, бяхме разделени, не можехме да говорим помежду си и сме дали един и същ отговор. Но сега те казват, че това не е релевантно. Това означава, че ние двамата сме лъжци... Не е редно."

dnevnik.bg