Селекционерът на Испания Висенте дел Боске планира да се оттегли от футбола след европейското първенство през 2016 г. Утре испанският специалист навършва 65 години, а кариерата му като треньор започна преди 28 години.

"Оттеглянето ми е близо. Ако всичко върви по план, европейското първенство във Франция ще бъде краят ми като треньор", каза Дел Боске при представянето на книгата му "Да печелиш и да губиш: емоционалната сила".

Все пак той ще съобрази своето решение с испанската футболна федерация. "Аз съм служител на федерацията, така че трябва да говоря с тях, преди да взема окончателното решение", обясни 64-годишният треньор.

Дел Боске е един от най-успешните треньор в цялата история на футбола. С "Реал" (Мадрид) той спечели осем трофея, включително два пъти титлата в Примера дивисион и два пъти Шампионската лига, а с националния отбор на Испания стана световен и два пъти европейски шампион.

"Можех да се откажа преди доста време, но исках да прослужа времето си като всеки средностатистически испанец и да се пенсионирам на годините, на които повечето испанци се пенсионират", заяви Дел Боске.

Той се надява да приключи кариерата си с успешна защита на титлите от Евро 2008 и Евро 2012. Ако това се случи, Испания ще влезе в историята като първия отбор, спечелил три поредни европейски титли.

"Смятам себе си за привилегирован, защото имах възможността да се насладя на моята най-голяма страст - футбола", допълни Дел Боске, който има много успешна кариера и като футболист, спечелвайки пет титли и четири купи на краля с "Реал" (Мадрид).

dnevnik.bg