Кандидатът за президент на ФИФА Токио Секвале се е явил пред съда в Ню Йорк във връзка с течащото разследване за спечелването на домакинствата на последните няколко световни финали, съобщи Би Би Си.

Южноафриканецът е разпитан на 17 декември по искане на ФБР във връзка с незаконното изплащане на 10 млн. долара от ЮАР на бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър.

Сексвале беше член на комитета за успешната кандидатура на африканската страна за домакин на световното първенство през 2010 година.

Според щатската прокуратура парите са изплатени на Уорнър чрез сметка на ФИФА и са "маскирани" като дарение за развитие, но всъщност са, за да осигурят достатъчно гласове за спечелването на кандидатурата на ЮАР.

"Той наистина се яви в съда. Но ФБР заявиха, че трябва да се яви в качеството си на потенциален свидетел. Няма обвинения срещу него поне засега", коментира близък до Сексвале пред Би Би Си. Той е поредният високопоставен служител на ФИФА, който е разследван през последните няколко месеца.

Сексвале е южноафрикански борец срещу апартейда, който се включи в надпреварата за поста на Сеп Блатер с желанието да се превърне в първия африканец начело на ФИФА.

Той е бивш политик, един от най-богатите хора в родината си и е лежал в затвора с Нелсън Мандела. Той е излежал 13 години от 18-годишната си присъда на остров Робен по обвинения в тероризъм.

В момента той е член на комисията по антирасизъм и антидискриминация във ФИФА, както и на медийната комисия.

dnevnik.bg