Състезателката в тройния скок Габриела Петрова беше определена за Спортист на годината. За нея 2015 г. беше много успешна - тя стана четвърта на световното в Пекин и спечели сребърен медал от европейското в зала в Прага.

В тройката влязоха световната и европейска шампионка в кану-каяка Станилия Стаменова и капитанът на националния отбор по волейбол Владимир Николов.

За 13-и път в 58-годишната история на класацията лекоатлет печели голямата награда. За последно отличието отиде в ръцете на друга състезателка в тройния скок - олимпийската шампионка от Сидни 2000 Тереза Маринова в годината на триумфа ѝ.

Миналогодишният носител на отличието Григор Димитров зае десетото място в класацията. Хасковлията имаше разочароващ сезон, в който се смъкна до 28-ата позиция в ранглистата на АТП.

Селекционерът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов взе наградата за най-добър треньор. Той изпревари Ина Ананиева и Станимир Стоилов.

"Искам да изкажа благодарност на хората, които остават в сянка. А това е моят щаб. Всеки от тях има своята огромна заслуга, техният принос е огромен. Без тях моята работа би била невъзможна. Искам да спомена и всички треньори на подрастващи, които продължават да работят в България и пордължават да ни подават талантливи състезатели, да се занимават с деца. Тази работа е много неблагодарна, но без нея няма да има национален отбор. Посвещавам я на тях", заяви Константинов.

За отбор на годината бяха избрани волейболните национали. Те се представиха много силно на европейското първенство, където бяха на крачка от финала, а накрая останаха четвърти.

Капитанът на отбора Владимир Николов получи наградата, но заяви, че ансамбълът по художествена гимнастика я заслужава повече. Волейболистът предаде отличието на гимнастичките, които бяха водещи на церемонията.

Стела Енева беше определена за най-добър спортист с увреждания. "Тази статуетка е много тежка, защото този труд, тези лишения никой не го вижда", каза Енева.

Джудистът Ивайло Иванов спечели наградата за най-добър млад спортист.

Дневник