Изпълкомът на БФС ще се събере за пръв път от шест месеца насам днес. Въпреки редицата проблеми и спорни казуси в българския футбол, ръководството на централата не се е срещало от 22 юни.

Както "Дневник" писа още миналия месец, това е в нарушение на устава на футболния съюз, според който ръководният орган трябва да има заседания най-малко веднъж на два месеца.

Пред "Дневник" членовете на Изпълкома заявиха, че досега не е имало нужда от такава среща и затова не е имало, а самият президент на БФС Борислав Михайлов не се е появявал в публичното пространство (освен на сватбата на Божидар Искренов) от началото на септември. Тогава България загуби от Норвегия в европейските квалификации.

Нужда от среща на Изпълкома обаче определено има, тъй като в българския футбол има неразрешени проблеми, по които последна инстанция е централата.

Първият и най-належащ е изключването на "Литекс" от А група след скандалния мач срещу "Левски" на стадион "Георги Аспарухов" в столицата.

Оранжевите напуснаха терена в края на първото полувреме по заповед на президента си Трифон Попов. Дисциплинарната комисия реши да изхвърли ловчанлии от елита, а апелативната потвърди решението.

Последната дума обаче е на Изпълкома и от него зависи как ще се развие българското първенство оттук нататък. Ако БФС също потвърди изключването на "Литекс", спортно-техническата комисия ще трябва да обяви какво се случва със спечелените от тима и съответно от съперниците му точки.

Ако всички резултати на оранжевите бъдат анулирани, "Лудогорец" ще дръпне с пет точки на преследвача си "Левски", който има и служебна победа срещу "Литекс" заради прекъснатия мач на "Герена". Според това как бъде разтълкуван правилникът, съществува вариант подреждането да остане непроменено, а до края на всички отбори да бъдат присъждани служебни победи срещу ловчанлии.

Друг проблем, който БФС трябва да обсъди е с ЦСКА. Спекулациите около бъдещето на "армейците" са безкрайни, но най-важното за тях е дали ще могат да се върнат в професионалния футбол през следващия сезон и при какви условия. В момента червените са убедителен лидер във В група и само чудо може да ги спре по пътя им към промоция за Б група.

Освен това, Изпълкомът трябва да даде оценка и на работата на националния селекционер Ивайло Петев през изминалите европейски квалификации, които завършиха през октомври. България завърши на четвърто място в своята група и за пореден път не успя да се класира дори за баражи. С по-малко точки в потока останаха само Азербайджан и Малта.

Ръководството на централата трябва да обсъди и гласува текущи въпроси, като например бюджета за следващата година. На дневен ред със сигурност няма да бъде искането на ръководството на "Левски" за оставка на целия Изпълком и шефовете на всички комисии към футболния съюз.

Дневник