Ивет Лалова ще пропусне световното първенство по лека атлетика в зала през 2016 г. Българската спринтьорка иска да се концентрира изцяло върху подготовката за летните олимпийски игри в Рио де Жанейро.

Световната в зала ще се проведе между 17 и 20 март. Атлетическите състезания на олимпиадата пък ще са между 12 и 21 август. 31-годишната Лалова ще участва в две дисциплини в Рио де Жанейро - на 100 и 200 метра.

"Участие на световното в зала ще е убийствено за мен, тъй като трябва да направя преход от 60 към 200 метра. Този преход е много дълъг и в оставащия след това един месец за подготовка аз няма да се справя", каза Лалова пред "Нова телевизия".

На този етап българската спринтьорка не планира да участва в състезания през зимата. "Засега не, но пък може да ми дойде апетит и желание. Имам покани за абсолютно всички турнири, така че е възможно някъде да направя един старт."

Лалова е единственият български спортист, който е спечелил две олимпийски квоти. Тя няма да приоритизира едната дисциплина за сметка на другата, но сподели, че по-големите й надежди за добро представяне са в 200-метровата дистанция. 

"Едната дисциплина дава скорост, другата дава издръжливост, така че и двете са ми много важни. Но като че ли очакванията ми са повече към 200-те метра. Моята нова любов", завърши Лалова, която на световното на открито през тази година стигна финал и подобри личния си рекорд в дългия спринт. 

Дневник