Най-натовареният период през годината в английския футбол започва днес с т.н. "боксинг дей". Докато всички очакват подаръците под коледната елха, отборите от Висшата лига се подготвят да изиграят 30 мача в рамките на девет дни. Началото на вълнуващата коледно-новогодишна програма ще бъде поставено днес с десетте мача от 18-ия кръг.

"Стоук сити" и "Манчестър юнайтед" поставят началото в 14.45 часа на негостоприемният "Британия стейдиъм". "Грънчарите" по традиция заемат място в златната среда, докато "червените дяволи" излизат за задължителна победа.

"Юнайтед" се намира в серия от три поредни загуби и общо шест поредни мача без победа. Рекордьорът по титли в Англия отпадна от Шампионската лига, а във Висшата лига заема петото място, като изостава на девет точки от неочаквания лидер "Лестър".

Мениджърът на "червените дяволи" Луис ван Гаал е поставен под огромно напрежение и английските медии вече го обявиха за сигурен "пътник". Той се обиди на журналистите заради писанията за бъдещето му и прекрати преждевременно официалната си пресконференция преди двубоя, а ден по-късно заяви пред клубния сайт, че отборът му незабавно трябва да се подобри.

"Няма как да скрием факта, че се намираме в много лош период. Нещата трябва да започнат да се подобряват незабавно. Можем да преобърнем тази ситуация. Най-добрият начин да излезем от този тежък период и да се подобрим е да останем задружни", каза Ван Гаал пред MUTV.

В 17.00 часа стартира седем мача, включително най-очакваният сблъсък от кръга - между носещия се на крилете на вдъхновението "Лестър" и продължаващия да се лута в търсене на добрите резултатите "Ливърпул".

"Лисиците" сензационно оглавяват Висшата лига след 17 кръга, след като до средата на април заемаха последното място и едва в края на миналия сезон се спасиха от изпадане. През този сезон отборът впечатлява с много директен, бърз и резултатен футбол.

"Лестър" спечели 18 победи в последните си 26 мача във Висшата лига при шест равенства и едва две загуби. "Лисиците" са в серия от десет поредни мача без поражение, а освен това са най-резултатният отбор в английското първенство.

"Ние нямаме огромната класа на отбори като "Манчестър сити" и "Арсенал", но се борим заедно на терена. Борим се така, сякаш всяка топка е последната. В това вярваме. От първата до последната минута за нас всяка една топка е важна", каза още мениджърът на "Лестър" Клауидо Раниери.

Днешният им съперник заема деветото място в класирането с цели 14 точки по-малко. "Мърсисайдци" започна добре под ръководството на Юрген Клоп, но в последните три кръга на Висшата лига записаха две загуби и едно равенство при голова разлика 2:7. 

По същото време Гуус Хидинк ще направи повторен дебют начело на "Челси" с домакинство на високо летящия новак "Уотфорд", а много колебливия в последните седмици "Манчестър сити" посреща "Съндърланд".

В 19.30 часа заемащият 17-ото място, но показващ възходяща форма "Нюкасъл" посреща резултатния, но твърде неубедителен в защита "Евертън". Кръгът се затваря с двубоя между неубедителния през този сезон "Саутхемптън" и превърналия се във фаворит за титлата "Арсена", които започват в 21.45 часа. 

Програма за деня:

14.45 ч.
"Стоук сити" - "Манчестър юнайтед"

17.00 ч.
"Борнемут" - "Кристъл палас"
"Астън вила" - "Уест хем"
"Челси" - "Уотфорд"
"Ливърпул" - "Лестър"
"Манчестър сити" - "Съндърланд"
"Суонзи" - "Уест бромич"
"Тотнъм" - "Норич"

19.30 ч.
"Нюкасъл" - "Евертън"

21.45 ч.
"Саутхемптън" - "Арсенал"

Дневник