Йорданският принц Али призова ръководството на ФИФА да публикува скандалния доклад на Майкъл Гарсия.

Той предизвика лавина от скандали и разследвания в световния футбол, които доведоха до най-голямата криза в историята на световната централа.

Принц Али пък е един от основните фаворити за президентския пост на ФИФА, след като Мишел Платини бе изключен от футбола за осем години.

Майкъл Гарсия, в ролята си на председател на независимата етична комисия, беше натоварен със задачата да разследва избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства. Бившият следовател от ФБР прекара 19 месеца в разследване, което възпроизведе доклад от 350 страници, но от целия му труд беше публикувано единствено резюме от 42 страници.

Принц Али заяви, че ФИФА трябва да изпълни безкрайните си закани за прозрачност и първата стъпка към това е публикуването на пълния текст на доклада.

"Трябва да се установят някакви норми, за което би помогнал докладът на Гарсия. Дори и хората, които се кандидатират за президентския пост, имаме нужда да знаем какво се случва и се е случвало във ФИФА. Постоянно се правят предложения за реформи, но проблемът не са самите предложения, а тяхното прилагане", коментира йорданецът. 

dnevnik.bg