Българският тенисист Григор Димитров започна с успех сезона на сингъл, след като победи Жил Симон в Бризбейн. Хасковлията се наложи с 6:3, 7:6 (10) срещу френския си съперник.

Мачът между двамата се оказа много вълнуващ със зрелищен финал. В тайбрека на втория сет българинът водеше с 6:3, но допусна изравняване. Впоследствие той се възползва от шестия си мачбол, преди да триумфира.

Както и в срещата си на двойки, хасковлията отново получи подкрепата на певицата Никол Шерцингер.

За Димитров това беше първа победа от пет мача срещу Симон. Досега той беше успявал да вземе само един сет.

Във втория кръг Димитров се ще изправи срещу сърбина Виктор Троицки или квалификанта Стив Джонсън. При нов успех на пътя му може да излезе рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер.

Хасковлията изигра силно първия сет. Той стоеше стабилно на начален удар, като затруднения имаше единствено във втория си сервис гейм. С много усилия Димитров се спаси, като отрази три възможности за пробив и поведе с 2:1. Веднага след това той проби Симон и поведе с 3:1.

Това се оказа ключова стъпка за развитието на сета. Българинът съхрани преднината си и след 6:3 спечели.

Вторият сет беше много вълнуващ и оспорван. Той започна с размяна на пробиви, а впоследствие двамата спасиха по няколко възможности за нови пробиви пред съперника си.

Кулминацията дойде в тайбрека. В него Димитров пръв направи два минипробива, за да поведе с 6:3 и имаше три мачбола и два сервиса на разположение. Симон прояви характер и изравни.

Българският тенисист отговори с връщане на минипробива и отново имаше мачбол и свой сервис. Френският му съперник направи още два минипробива и стигна до възможност за спечелване на сета. В следващите разигравания Димитров подобри концентрацията си и при 12:10 успя да спечели срещата.

Дневник