Гардът на "Чикаго булс" Джими Бътлър вкара едва две точки през първото полувреме на гостуването срещу "Торонто раптърс", но през второто реализира 40 и изведе своя отбор до победа със 115:113 в най-интригуващия двубой от изминалата нощ в НБА.

Бътлър подобри клубния рекорд за най-много точки в рамките на едно полувреме. Досега той се държеше от легендата на "биковете" Майкъл Джордън - 39 точки през второто полувреме на двубой срещу "Милуоки бъкс" през 1989 г.

"Не ме сравнявайте с него. Не искам да бъдем сравнявани, защото тогава хората ще започнат да си мислят, че аз трябва да правя това, което той е правил. Опитвам се, но съм много далеч", каза след двубоя 26-годишният баскетболист.

Бътлър завърши с 42 точки, след като вкара 15 от 23 стрелби от игра и 10 от 11 стрелби от наказателната линия. Той добави пет асистенции, четири борби, една открадната топка и един чадър за 39 минути игра. Пау Гасол добави 19 точки, 13 борби и шест асистенции за успеха, а Никола Миротич завърши със 17 точки.

"Чикаго" спечели 20-а победа от 32 мача през сезона и запазва второто място в Източната конференция. Със същия брой победи, но една загуба повече е "Маями хийт", а "Торонто" и "Атланта хоукс" разделят четвъртата позиция с 21 победи и 14 загуби.

При липсата на Дерик Роуз, който пропусна трети пореден мач заради контузия, Бътлър отново трябваше да носи почти цялата отговорност в атака. През първото полувреме не се получи, а "Торонто" поведе с 12 точки след 34:22 във втората четвърт.

Бътлър обаче се разигра след почивката. Той вкара 21 точки в третата четвърт, след която "Чикаго" съкрати пасива си наполовина - 81:87. Въпреки това шест минути преди края на двубоя ситуацията за "биковете" беше доста тежка, след като тройка на Луис Скола изведе "Торонто" до 103:91.

Разликата бързо се стопи, след като Бътлър вкара три от следващите пет коша и асистира за другите два, за да стане резултатът 103:105. "Торонто" водеше със 111:109 преди последните 40 секунди, но поредица грешки пред противниковия кош и неспособността да бъде спрян Бътлър лишиха домакините от победата.

"Не можеш да допуснеш 34 точки в последната четвърт. В тази ситуация трябва да хванеш съперника за врата и да не му даваш да се върне. Мислех, че държим контрола върху мача, но в последната част се провалихме в защита", заяви треньорът на "Торонто" Дуейн Кейси.

Демар Дероузън беше най-резултатен за "Раптърс" с 24 точки. Кайл Лаури завърши с дабъл-дабъл - 22 точки и 10 асистенции, а Луис Скола също отбеляза 22 точки.

dnevnik.bg