Осем национални отбора по волейбол влизат в спор за една квота за участие в олимпийските игри това лято. Европейската квалификация ще се проведе от днес до 10 януари в Берлин.

Само шампионът ще се класира директно за олимпийските игри. Вторият и третият ще получат втори шанс да стигнат до Рио, като ще играят в световната квалификация през май.

Селекционерът на българския отбор Пламен Константинов определи турнира като "мини европейско първенство". Съперници на националите в група В са Финландия, олимпийският шампион Русия и европейският първенец Франция.

В другата група са домакинът Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия. Турнирът започва днес с мача между Финландия и Русия, а след това са двата мача от група А.

Пътят към Рио

България стартира участието си в сряда в 16.00 часа срещу скандинавците. Константинов определи програмата за "пълен идиотизъм", тъй като ако излезе от групата, воденият от него отбор ще има мачове в пет поредни дни. Селекционерът неколкократно се изказа и срещу начина на определяне на участниците в олимпийските игри.

Единственият европейски отбор, класирал се за Рио де Жанейро 2016, е Италия. "Скуадра адзура" заслужи това право, като зае второто място в Световната купа. Константинов припомни, че в минали години Световната купа се провеждаше след континенталните първенства.

Сега на практика Европа може да остане само с двама представители в олимпийския турнир. Най-много ще са четири, което е значително по-малко от седемте спрямо в Лондон 2012."Промениха цялата схема за класиране на олимпийските игри и това най-вече ощети Европа. Явно това им беше основната цел, което е най-жалкото", каза Константинов пред "Дневник" през септември.

Дневник