Досегашният генерален секретар на ФИФА Жером Валке също може да остане за дълго извън футбола по подобие на президента Сеп Блатер и президента на УЕФА Мишел Платини.

Разследващото звено на етичната комисия препоръча французинът да бъде отстранен от футболни дейности за девет години. Иска се и глоба от 100 хиляди швейцарски франка.

Французинът беше наказан временно за 90 дни, след като беше обвинен за участие в схема за продажба на билети за световното първенство на завишени цени. Това наказание изтича в полунощ, а председателят на разследващото звено Корнел Борбели поиска удължаването му с 45 дни.

Валке, който отрича обвиненията за нарушения на процедурите, заемаше поста генерален секретар от 2007 г. и оттогава беше дясната ръка на президента Сеп Блатер.

Той беше замесен и в разкритията за 10-те милиона долара, които Южна Африка е платила на федерациите от Карибския басейн покрай домакинството на световното първенство. Смята се, че с тези пари Южна Африка си е осигурила гласове от този регион за получаването на първенството.

Наскоро Блатер и Платини бяха наказани от етичната комисия за по осем години.

Дневник