Григор Димитров и Кей Нишикори се класираха за полуфиналите в турнира на двойки в Бризбейн.

Българо-японският тандем си проправи път до финалната четворка, след като елиминира поставените под номер 1 Никола Маю и Пиер-Юг Ербер от Франция.

24-годишният Димитров и 26-годишният Нишикори загубиха първия сет, но направиха обрат и спечелиха с 4:6, 6:1 и 10:7 в шампионския тайбрек.

В първия сет българинът и японецът играха неубедително, защото имаха проблеми с началния удар. Те вкараха само 44% от сервисите си и въпреки че печелеха повечето разигравания след вкаран първи сервис, вторият им носеше доста точка на съперниците.

Равенството се задържаше до 3:3, когато Маю и Ербер пробиха при втората си възможност, а след това с лекота спечелиха следващите си две подавания, за да приключат сета. В цялата първа част французите загубиха едва две точки при свой сервис.

След почивката Димитров и Нишикори показаха много по-добър тенис и резултатът не закъсня. Те пропуснаха да пробият още първото подаване на Маю и Ербер, но при второто се възползваха, за да поведат с 3:1 и до края на сета не дадоха нито гейм на французите.

В шампионския тайбрек българинът и японецът поведоха с мини пробив за 3:1, а малко по-късно реализираха втори и взеха солидна преднина от 6:2.

Маю и Ербер съкратиха пасива си и два пъти се доближаваха на две точки от съперниците, но Димитров и Нишикори не изпуснаха контрола върху тайбрека и приключиха мача с втория си мачбол след 70 минути игра.

В спор за място на финала те ще се изправят срещу участващите с "уайлд кард" Джеймс Дъкуърт и Крис Гучионе от Австралия, които отстраниха поставените под №3 Лукаш Кубот и Марчин Матковски от Полша.

Димитров и Нишикори продължават участието си и на сингъл. В ранните часове на 7 януари българинът ще изиграе двубоя си от втория кръг срещу сърбина Виктор Троицки. Японецът пък победи Михаил Кукушкин от Казахстан с 6:3, 6:4 и се класира за четвъртфиналите, където очаква Бърнард Томич или Радек Щепанек. 

dnevnik.bg