Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) ще засили мерките за борба с допинга като част от плана на новия президент Себастиан Коу за реабилитирането на разтърсената от скандали и корупция организация.

Планът се състои от десет точки - пет за възстановяване на доверието към федерацията и пет за изграждане на доверие към спорта.

ИААФ ще удвои бюджета за борба с допинга от 4 на 8 милиона долара, а освен това ще удвои броя на тестваните на международнио ниво състезатели до 1000. Организацията ще отдели и по-голям ресурс за разследване на допинг схемите в леката атлетика.

До началото на олимпийските игри в Рио де Жанейро ще бъде създаден нов отдел, който ще има много по-голяма независимост в разследването на ключови въпроси, оказващи влияние върху честнотстта на спортните състезания, като допинга, корупцията, нелегалните залози и манипулирането на възрастта.

"Аз съм президент на международна организация, която е в процес на сериозни разследвания. Представлявам спорт, който е под сериозен изпитателен поглед. Не трябва да си правите илюзии за това колко сериозно приемам тези въпроси", каза Коу.

Бившият олимпийски шампион е назначил и пълна ревизия на операциите и финансите на ръководената от него организацията.

Тя се извършва от счетоводители от Deloitte и водещата правна фирма Freshfields. Те са започнали работа през ноември, а дейността се наблюдава от Пол Дейтън, бивш британски министър и изпълнителен директор на организационния комитет на Лондон 2012.

Освен това т.н. Конституция на ИААФ ще бъде пренаписана, за да се гарантира, че "е модерна, подходящ за целта и способна да осигури управлението и протекцията, които се изискват". Коу обяви, че вече тече организиране на управителния орган така, че  да има ясно разграничаване на отговорностите. То трябва да приключи в средата на 2016 г.

"За да възстанови доверието, ИААФ рябва да стане оговорна, прозрачна и надеждна организация, а леката атлетика да приема основана на спортните ценности култура, за да се учат бъдещите атлети от честни спортисти, треньори и длъжностни лица", каза още лорд Коу.

Той се надява освен възстановяване на доверието към международната федерация, планът да помогне и за привличането на повече младежи към атлетиката. "Средната възраст на хората, които гледат лека атлетика, е 55 години. Това не е устойчиво. Моята визие е за спорт, който да привлича младите хора", завърши президентът на ИААФ.

dnevnik.bg