Българският национален отбор по волейбол победи с 3:1 (29:27, 25:15, 23:25, 25:22) Финландия в първия си мач от европейската олимпийска квалификация. Воденият от Пламен Константинов състав тръгна с три точки в спора за спечелване на виза за игрите в Рио де Жанейро.

Победата срещу смятаните за аутсайдер в групата скандинавци беше в графата "задължителни", за да може България да съхрани възможностите си за успех преди трудните мачове с олимпийския първенец Русия и европейския шампион Франция.

Срещата беше втора от програмата в група В. Във вторник финландците загубиха с 0:3 от "сборная".

Селекционерът на България е изправен пред много трудности, като не може да използва основни състезатели като Цветан Соколов, Тодор Алексиев и Андрей Жеков. Заради пневмония мача пропусна Николай Пенчев.

Отсъствието му наложи промени на тактиката. За да подсигури посрещането Константинов използва в срещата и трите играчи на поста либеро - титулярът Теодор Салпаров игра в основната си роля, а Мартин Божилов и Владислав Иванов влизаха като посрещачи.

Много голям принос за успеха имаше Тодор Скримов, който завърши с 26 точки и 63% успеваемост в нападение. Капитанът Владимир Николов също пое отговорност във важни моменти и приключи с 16 точки. Силно играха и центровете Николай Николов и Виктор Йосифов. Те направиха точки в 15 от общо 19-те си атаки.

Първият гейм беше най-труден за българите, които за първи път успяха да поведат при 26:25. Малко след това с много усилия и блокада на Мирослав Градинаров частта беше спечелена с 29:27.

Това даде увереност за убедителна победа във втория гейм с 25:15. Дойде ред на два трудни гейма, в първия от които след неколкократна размяна на водачеството финландците намалиха.

В четвъртия гейм българският отбор прояви характер в няколко ключови момента. След второто техническо прекъсване до 20-ата точка двата състава стояха близо един до друг в резултата, но тогава българите дръпнаха с 24:20. Владимир Николов и съотборниците му се възползваха от третия си мачбол и си осигуриха победата.

В четвъртък предстои срещата с Русия, която е в 19.00 часа българско време.

dnevnik.bg