МОК положи първия камък за новата си сграда за 200 млн. долара - 09 дек
Шестима души се простиха с членството си в Международния олимпийски комитет (МОК) в края на 2015 г. поради навършване на максимално допустимата възраст.

Сред тях е руският доайен Виталий Смирнов, а останалите са гъркът Ламбис Николау, ливанецът Тони Хури, уругваецът Хулио Малионе, мексиканецът Олегарио Васкес Раня и Патрик Чамунда от Замбия.

Единственият оцелял член на МОК от 70-те години на миналия век остава 73-годишният канадец Ричард Паунд, който е избран за първи път през 1978 г. По правило доайенът има последната дума при закриването на сесиите на МОК.

Според проекта за развитие и реформи в МОК до 2020 г. се предвижда президентите на международни федерации да запазват членството си, но нито Малионе, нито Васкес Раня могат да разчитат на това заради навършването на 80 години. Уругваецът ръководи плувните спортове, а мексиканецът - спортната стрелба.

Смирнов беше най-дългогодишният член на МОК, тъй като за първи път е избран през 1971 г. Петимата без Хури ще станат почетни членове.

МОК продължава с 92-ма действащи членове, което е значително под максимума от 115 души. Мексико и Гърция остават без представител.

Неопределен брой нови членове ще бъдат приети на сесията на МОК в Рио де Жанейро през лятото. Това ще бъде най-мащабното освежаване на членския състав, откакто организацията беше оглавена от Томас Бах през 2013 г.

Други двама - Тимоти Фок от Хонконг и временният президент на ФИФА Иса Хаяту ще надхвърлят възрастовите ограничения тази година. Ще изтекат и мандатите на петима членове на комисията на спортистите.

dnevnik.bg