Българските волейболисти ще изиграят днес последния си мач от груповата фаза на европейската олимпийска квалификация в Берлин. И вероятно последния в турнира. Отборът, воден от Пламен Константинов, се изправя срещу Франция, а шансовете за класиране на полуфиналите са нищожни.

Освен че има нужда от победа с 3:0 гейма, българският състав трябва да спечели срещу най-добрия отбор в света през последната година с 21 точки разлика. Всеки друг сценарий ще прати европейските шампиони в следващата фаза, а Владимир Николов и компания - у дома.

Французите продължават да демонстрират блестящата форма, която ги изведе до европейската титла и трофея в Световната лига през 2014 г. В Берлин те разгромиха олимпийския шампион Русия с 3:1 (25:15, 20:25, 25:17, 25:19), a вчера минаха с лекота през Финландия с 3:0 (25:21, 25:20, 26:16).

Франция има 25 победи в последните си 26 мача. За последно "петлите" загубиха oт САЩ във финалната шестица на Световната лига в двубой, чиято основна цел беше да не бъде допусната Бразилия до полуфиналите.

Българските волейболисти си дават ясна сметка, че класирането за полуфиналите е мираж, но ще опитат да завършат положително олимпийската квалификация, въпреки че с оглед многобройните проблеми в състава и това изглежда невъзможно.

"Мачът ще го изиграем без напрежение. Надявам се да покажем повече от нашите възможности, въпреки че Франция е отборът, който играе най-добрия волейбол в света", коментира капитанът Владимир Николов след загубата от Русия.

Теодор Салпаров също призна, че България на практика няма шанс да се класира за Рио де Жанейро. "Уверявам ви обаче, че ще дадем най-доброто срещу Франция и ще оставим сърцата си на игрището. Ако са по-добри, нека ни победят", заяви либерото.

Двубоят между България и Франция започва в 18.00 часа и ще бъде предаван пряко по БНТ HD.

Днес ще се изиграят още две срещи от олимпийската квалификация. В 15.00 часа в мач без значение играят Сърбия и Белгия, които ще преследват първа победа в турнира. В 21.00 часа започва двубоят между Полша и Германия, който ще определи победителя в група А. 

dnevnik.bg