Русия сензационно прекъсна серията от поредни победи на волейболния хегемон през годината Франция и спечели единствената виза за Рио от олимпийската квалификация в Берлин.

Въпреки че загуби катастрофално първия гейм, воденият от Владимир Алекно отбор направи феноменални следващи три, за да спечели финала на турнира с 3:1 (14:25, 25:16, 25:23, 25:21).

Така руснаците си осигуриха защита на олимпийската титла от Лондон, докато Франция и Полша ще играят в допълнителни квалификации. По-рано днес Полша победи домакина Германия с 3:2.

Франция беше на път да изнесе поредната си волейболна лекция и го направи в първия гейм, в който Ървин Нгапет и останалите летяха по игрището. Но вместо това руснаците отново намериха легендарния си характер и успяха да си върнат за поражението в предварителната група с 1:3.

Алекно направи решителни промени във втория гейм, когато пусна част от резервите с надеждата да покажат повече дух на победители. Опитният Сергей Тетюхин седна на пейката, както и Егор Клюка и Александър Волков. На тяхно място се появиха Александър Маркин, Юрий Бережко и Андрей Асчев, които стабилизираха и посрещането, и играта в центъра.

Освен това руснаците концентрираха цялото си внимание върху Нгапет и постепенно го изкараха от ритъм. Те изпълняваха сервиса само в него, което изискваше да вложи допълнителни усилия в атака. Блокадата беше насочено също срещу звездата на французите и той започна да бърка.

Като цяло блокадата на Русия заработи на високи обороти, защитата също се стабилизира и промените започнаха да дават резултат. Впечатляващият аванс във втория гейм върна и самочувствието на Русия, докато Франция започна да се чувства в необичайни води и все по-объркана.

Решителен за крайния изход беше третият гейм на вече психологически. "Сборная" обаче водеше през цялото време, като само в средата на гейма позволи резултатът да бъде изравнен. Руснаците обаче продължиха със системния тормоз над Нгапет, а разпределителят Сергей Гранкин вече знаеше, че може да разчита на всичките си нападатели благодарение и на по-доброто посрещане.

Стабилизираха се и изявите в нападение. Практически руснаците не правеха големи грешки, като в същото време натискаха съперника с блокада. В четвъртия гейм те вече играеха със самочувствието на действащ олимпийски шампион и съкрушиха французите с постоянно високо ниво.

Максим Михайлов завърши с 15 точки за победителите, но резервите Маркин и Бережко допринесоха значително съответно с 11 и 10 точки. Третата резерва Асчев направи пет блока.

dnevnik.bg