Тази вечер на церемония в Цюрих ще бъде обявен носителят на "Златната топка". Големият фаворит за получаването на най-престижната индивидуална награда във футбола е Лионел Меси.

Ако прогнозите се оправдаят, той ще спечели приза за рекорден пети път.

По традиция другото голямо име сред финалистите е Кристиано Роналдо. Португалският нападател на "Реал" (Мадрид) е носител на наградата за предишните две години. От 2008 г. насам неизменно призът отива в ръцете на някой от двамата.

Този път се очаква Меси да е на върха, тъй като аржентинецът спечели пет купи с "Барселона" през 2015 г., включително титлите в Испания и Шампионската лига.

Третият финалист е друг състезател на каталунците - Неймар. Бразилецът практически не влиза в сметките за спечелване на "Златната топка". Според специалистите обаче той може да стане играчът, който да наруши властването на Меси и Роналдо в следващите години.

Дългогодишният президент на ФИФА Сеп Блатер, който традиционно връчваше наградата, тази година няма да може да го направи. Той беше наказан за осем години и дори няма да присъства на церемонията. Говорителят му Клаус Щолкер заяви наскоро, че това е "смехотворно".

При треньорите се очаква да триумфира Луис Енрике, който поведе "Барселона" към завръщането на върха в Испания, Европа и света. Той обяви, че няма да присъства в Цюрих.

dnevnik.bg