Лекоатлетическата федерация на Великобритания предложи анулиране на световните рекорди като част от концепция за "нова ера" в разтърсвания от допинг скандали и корупция спорт.

Според британците атлетиката е стигнала най-ниската си точка от десетилетия насам и се нуждае от радикални реформи.

Сред останалите предложения в публикувания днес "Манифест за чиста лека атлетика" са увеличаване на минималното наказание за уличените в употреба на забранени стимуланти спортисти на осем години, както и създаването на публичен регистър на тестваните атлети.

"По-голяма прозрачност, по-строги санкции, по-дълги наказания и дори нулиране на световните рекорди - трябва да направим каквото е необходимо, за да се възстанови доверието в спорта", каза президентът на британската федерация Ед Уорнър.

Друго от предложенията е да бъде увеличен периодът на допустимите пропуснати допинг тестове. В момента до наказание могат да доведат три пропуснати проверки в рамките на година и половина.

Освен това британската федерация препоръчва "чистите" спортисти да бъдат компенсирани заради загубата на пари от наградни фондове, когато класирали се пред тях състезатели са наказани за допинг и резултатите им са анулирани.

През миналата седмица президентът на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) Себастиан Коу представи своя план за прочистване на спорта и възстановяване на доверието към леката атлетика и ръководството й. 

dnevnik.bg